ODDÍL MODERNÍ A ESTETICKÉ SKUPINOVÉ GYMNASTIKY



mgzubri@centrum.cz

MISTROVSTVÍ SVĚTA 2014 - MOSKVA

11.07.2014 18:21

Zuberské gymnastky opět na mistrovství světa, tentokrát v metropoli Ruska

 
    Ve dnech 23. – 25. května 2014 proběhlo v ruské metropoli Moskvě mistrovství světa v estetické skupinové gymnastice juniorských a seniorských družstev. Světového šampionátu se účastnilo 24 juniorských a 29 seniorských družstev z 16 zemí celého světa (Rakousko, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Španělsko, Itálie, Kanada, Čína, Mexiko, Rusko, Faerské o., Finsko, Estonsko, Japonsko a Česká republika – 3 družstva juniorek a 3 družstva seniorek).

    

    Po loňské premiérové účasti na mistrovství světa se také juniorky ze Zubří opět vydaly na největší závod sezóny s nemalým cílem. V tak velké konkurenci zlepšit své umístění (18. místo) z loňského mistrovství a alespoň trošku poznat nádherné město Moskvu, jakým bezesporu je. Družstvo ve složení Daniela Martinková, Dominika Chudáčková, Klára Chlápková, Tereza Hrachovcová, Karolína Davidová, Valentina Havlová, Barbora Cábová a Sára Bambuchová pod vedením trenérek Hany Šírové a Jany Šírové si postup na MS vybojovalo na domácím šampionátu a jako vícemistryně ČR postoupily do Moskvy.

    Po příjezdu a ubytování v krásném hotelu Salut na Leninském prospektu následovala půldenní prohlídka historického centra Moskvy a odpočinek. Páteční oficiální trénink probíhal již před všemi rozhodčími stejně jako celé mistrovství v krásné a prostorné hale basketbalového týmu Dynamo Moskva. Závod rozhodovalo 12 mezinárodních rozhodčích pro juniorskou kategorii a 12 pro seniorskou kategorii. Česko mělo zastoupení po jedné rozhodčí v obou kategoriích.

    Sobotní den byl závodní. Po slavnostním nástupu začal samotný závod. Juniorky ze Zubří měly startovní číslo 4, kategorie juniorek se střídala s kategorií seniorek. Kdo sledoval závod on-line na webových stránkách ruského svazu ESG, mohl držet Zubřankám  pěsti v přímém přenosu. Holky šly na závodní koberec lehce nervózní, tak jak se to od velkého závodu očekává. Svou sestavu, kterou mají pohybově velmi náročnou, zacvičily velmi dobře, ale nepovedla se jim jejich efektní zvedačka. I přes tuto chybu děvčata celou sestavu docvičila s hlavou vztyčenou. Právem, i když mě bylo holek moc líto, jsem na ně a trenérky byla hrdá a opět musím jen smeknout a poděkovat za nekonečně velkou práci, dřinu a úsilí, které celý tým odvádí. Život je nejen o skvělých a výborných okamžicích, ale také o smůle, neštěstí, ze kterých se ale člověk musí hned otřepat a použit. A ve sportu to platí obzvláště. Doufám, že si holky pohár hořkosti v závodech už vypily a jiné než slzy radosti na jejich tvářích neuvidíme. Jejich účast na mistrovství světa v Moskvě a 19. místo není určitě žádným zklamáním. 

    Během pobytu v Moskvě děvčata navštívila historickou část Moskvy – stály na Rudém náměstí, u  pohádkového chrámu Vasila Blaženého, koupily si zmrzlinu v GUMu a mohly obdivovat památník kosmonautiky a park VDNCH. Všechno někdy končí, a tak i náš pobyt v Moskvě.

    

    Naši cestu na světový šampionát bychom nemohli uskutečnit bez finančních příspěvků sponzorů. Poděkování patří MĚSTU ZUBŘÍ, ZLÍNSKÉMU KRAJI a paní radní Mgr. Taťáně Valentové Nersesjan, která převzala záštitu nad družstvem juniorek a jejich účastí na MS. Dále bychom chtěli poděkovat našim velkým sponzorům: PARTR, ROBE lighting, DIOFLEX, CS CABOT, POSAD TECH MONTAGE Jiří Posád, G.D.B. L. Dědek, KSK system, MTT a ostatním sponzorům – BUKO-S, Mézl a Janíček, Petr Holiš, EP Rožnov, Sepas, Mudr. H. Janírková, Pila Oldřich Divín, On Semi, Mudr. D. Hutyrová, Miroslav Chuděj, Mudr. J. Kozielská, Mudr. M. Blahová, Mudr. K. Janíková, Bambuši, František Chmelař, Husqvarna Zubří, Unikol, Probelt.

    

    Nakonec bych chtěla za oddíl moderní gymnastiky ještě jednou mockrát poděkovat děvčatům za krásnou a důstojnou reprezentaci města Zubří, Zlínského kraje a ČR, trenérkám za náročnou přípravu družstva a rodičům závodnic za podporu a dále všem, kteří se jakoukoli pomocí podíleli na náročné přípravě na tento velký závod.

 

Za oddíl moderní gymnastiky Mgr. Gabriela Cábová

 

více fotografií zde 

 

MISTROVSTVÍ SVĚTA 2014 - MOSKVA

Jeden z předních oddílů
estetické skupinové gymnastiky v České republice!